Noord-Nederland werkt aan waterstof

Pagina laatst geupdate: 4 uur 36 minuten geleden

Noord-Nederland krijgt als eerste regio subsidie van de Europese Commissie voor hun zogenoemde Hydrogen Valley (HEAVENN). Het gaat om een subsidie van 20 miljoen euro met een publiek-private cofinanciering van 70 miljoen euro.

De totale projectomvang komt daarmee op circa 90 miljoen euro. Deze subsidie is bestemd voor de ontwikkeling van een volledig functionerende groene waterstofketen in Noord-Nederland.

Facts & Figures

percentage duurzame energie in Groningen
15%
Aantal lokale energiecoöperaties in Friesland
64
Aantal zonnepanelen op zonnepark Airport Eelde
63.196
aantal huishoudens dat van stroom kan worden voorzien vanuit park airport Eelde
6400

Investeringsagenda Waterstof Noord-Nederland

Op weg naar emissievrije waterstof op commerciële schaal

Noord-Nederland bouwt actief aan de groene industrie van de toekomst. Bij deze transitie heeft waterstof een cruciale rol, als energiedrager én als grondstof. De groene industrie creëert en behoudt werkgelegenheid, zorgt ervoor dat onze kennispositie behouden blijft en levert een concrete bijdrage aan de klimaatdoelstellingen van Nederland voor 2030. Daarom hebben wij, bedrijven en overheden in Groningen en Drenthe, een investeringsagenda opgesteld voor de ontwikkeling van het waterstofsysteem in Noord-Nederland. 

 

Opening Hystock

Hydrogen Valleys Partnership

Noord-Nederland werkt aan waterstof

Wij werken niet alleen aan een energie neutrale regio, maar ook aan de grootschalige productie van groene waterstof, opslagfaciliteiten van overschot aan hernieuwbare energie en levering van groene waterstof aan de rest van Nederland.

Hiermee is Noord-Nederland op koers om een van de Europese waterstofkoplopers te worden. De Noord-Nederlandse subsidieaanvraag voor een Hydrogen Valley is door de Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU) van de Europese Commissie geselecteerd om de subsidie-overeenkomst voor te bereiden. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat geeft volle steun aan het initiatief. Volgens hem heeft Noord-Nederland alles in huis voor een omvangrijke, succesvolle en duurzame waterstofeconomie.

Meer weten?

We vertellen u graag meer

Job Barnhoorn

Adviseur Public Affairs

Neem contact op

Publicaties & Downloads

Investeringsagenda waterstof Noord-Nederland - februari 2019

Thema's: Waterstof

SNN gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Ook gebruiken wij Google Analytics en Hotjar.

Meer informatie