Noord-Nederland voelt zich thuis in Europa
Noord-Nederland voelt zich thuis in Europa. Wij hebben bewezen dat de regionale economie sprongen kan maken dankzij ondersteuning uit Europese fondsen. Het geld wordt hier goed besteed.
De structuur- en investeringsfondsen van de Europese Unie geven een flinke impuls aan de regionale economie en werkgelegenheid in het Noorden. In de afgelopen programmaperiode, van 2007 tot en met 2013 heeft het Noorden €169,4 miljoen ontvangen uit het structuurfonds EFRO. Dat heeft geleid tot een totaal aan investeringen van ongeveer €705 miljoen. Iedere euro EFRO-subsidie maakt in Noord-Nederland dus 4,6 euro aan investeringen los. Maar liefst 6.000 ondernemingen, met name in het midden- en kleinbedrijf, investeerden vooral in innovatie en creëerden ca. 7.400 arbeidsplaatsen
Wat willen we bereiken
In de Joint Position van de gezamenlijke Nederlandse overheden over hervorming van de ESI-fondsen wordt ingezet op behoud van deze fondsen voor Nederland en de ook voor Noord-Nederland belangrijke thema's:
- Meer synergiemogelijkheden voor EU-middelen.
- Verbreding van de Regionale Innovatiestrategieën voor Slimme Specialisatie, RIS3.
- Vermindering administratieve lasten door invoering van de SISA-methodiek; single information, single audit op Europees niveau.
- Uitgangspunt innovatiesubsidies, H2020: excellentie en kwaliteit.
- Grensoverschrijdende samenwerking.
Daarnaast pleit Noord-Nederland voor het ombuigen van de RIS, Regionale Innovatiestrategie, naar ROS, Regionale Ontwikkelingsstrategie, gevoed door de Europese fondsen. Dit betekent dat naast EFRO ook POP, ESF en Interreg regionaal geprogrammeerd kunnen worden in lijn met de ROS, zodat in samenhang kan worden geïnvesteerd. Programmering en uitvoering op landsdelige schaal bieden de beste garantie op betrokkenheid en cofinanciering van regionale en lokale overheden en partners en is goedkoper in de uitvoering.
Afbeelding Europa

Wat hebben we nodig?
- Commitment van het Rijk voor het Joint position als formeel kabinetsstandpunt.
- Erkenning van het Rijk dat EU-fondsen een fundamentele pijler zijn onder de regionale economie.
- Onderhandelingsstrategie MFK gericht op verbeteren netto-betalerspositie door meer ‘regionaal geld’ uit de Europese pot te claimen.
- Tot principeafspraken komen met kabinet over bundeling van fondsen, regionale uitvoering en verdeling.

Meer weten?
We vertellen u graag meer
Jildau Schuilenburg
Senior Adviseur Public Affairs
neem contact op