SNN gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Ook gebruiken wij Google Analytics en Hotjar.

Meer informatie

Economie van de toekomst

Pagina laatst geupdate: 1 jaar 8 maanden geleden

Noorden toont economie van de toekomst

Nederland is een land dat tegen een stootje kan. We zijn een land dat optimaal gebruik maakt van kennis, innovatie en ruimte. Pionieren. Handelen. Doen. Wij, nuchtere Noordelingen, staan vooral bekend om dat ‘doen’. De economie van de toekomst na Covid? Wij zijn alvast begonnen! Op vernieuwende en duurzame wijze.

Zo is het Noorden bijvoorbeeld hard op weg om de eerste circulaire regio van Europa te worden. Met grootschalige natuurinclusieve landbouw en het gebruik van duurzame plastics in de bouw en industrie. Als energieregio bij uitstek, zijn we ook begonnen aan de transformatie naar een duurzame waterstofeconomie.

Het Noorden biedt volop kansen. Laten we die benutten. Als onze regio groeit, profiteert heel Nederland.

Wat willen we bereiken?

Noord-Nederland kan het vliegwiel van Nederland en van Europa zijn. Wij beschikken over rust, ruimte, korte lijnen en de juiste mentaliteit om duurzaam en voorspoedig te groeien.
Het Noorden werkt samen aan transities die bijdragen aan een brede welvaart. Het gaat zowel om economische als om ecologische en sociaal-maatschappelijke aspecten van welvaart.

Veerkrachtige regio’s zijn van groot belang voor een gezonde economische groei in het hele land. Noord-Nederland heeft antwoorden op de uitdagingen in de Randstad. De rust en ruimte van Noord-Nederland maken ook dat we innovaties nodig hebben op het gebied van mobiliteit, landbouw, energie, zorg, openbaar vervoer en onderwijs. De brede welvaart kan immers alleen maar toenemen als we economische verschillen terugdringen en gebruik maken van alles wat het Noorden te bieden heeft.

Wij innoveren om een aantrekkelijke regio te zijn, we combineren daarbij slim diverse nationale en Europese financieringsstromen tot een integrale regionale programmering. We werken hierbij met ons bedrijfsleven en kennisinstellingen aan de uitvoering van de Regionale Innovatie Strategie waarin de volgende maatschappelijke transities centraal staan:

 • Van lineair naar circulair
 • Van analoog naar digitaal
 • Van zorg naar gezondheid
 • Van fossiel naar duurzaam

 

Afbeelding RIS3

Waar werken we aan voor een innovatieve regio??

 • In Noord-Nederland zijn we `doeners’: de duurzame transities naar een natuurinclusieve landbouw, duurzame energie en een circulaire economie gaan daarom sneller in het Noorden. Benut dit voordeel en investeer met ons.
 • Investeringen in passende opleidingen en de aansluiting naar werk.
 • Investeringen in het behoud van ons mooie erfgoed.
 • Toeristen kunnen genieten van De Wadden, de Friese wateren, de Drentse bossen, het Groninger stad & ommeland. Het zijn allemaal parels met groeipotentie.
 • Versterking van de noordelijke digitale economie en investeringen in digitale innovaties, onder andere voor het MKB en de zorg.
 • Het sluiten van Regiodeals om innovaties en kansen gezamenlijk uit te werken en toe te passen.
 • Een meerjarig investeringspakket en Rijksbetrokkenheid bij structuurversterking van de krimpregio’s na 2021.
 • Een goede ontsluiting. Zo maakt een snelle spoorverbinding tussen de Randstad en het Noorden reizen tussen wonen en werken makkelijker en groener.
 • Structurele langjarige financiering van Lifelines. De noordelijke biobank is uniek in zijn omvang en bruikbaar voor internationaal gezondheidsonderzoek.

Meer weten?

We vertellen u graag meer

Tom Bouma

Adviseur Public Affairs

neem contact op

Publicaties & Downloads

Sterk Noord-Nederland EU Fondsen na 2020

Topics: Economie van de toekomst
In de Noord-Nederlandse economie bepalen de natuurlijke omgeving en sociaal-culturele aspecten de koers. Noord-Nederland is tot vier assets gekomen die het verschil kunnen maken. Deze sluiten aan bij de Europese uitdagingen en UN Global Goals. Op deze assets innoveren we als de beste. Wij bedenken oplossingen voor een betere wereld en Noord-Nederland zou hiermee wel eens het best bewaarde geheim van Europa kunnen zijn.

IPO: Cohesiebeleid: een fundamentele pijler onder de Nederlandse regionale economie

Topics: Economie van de toekomst