Culturele parels

1 week 2 dagen geleden

Culturele parels

De drie noordelijke provincies en de gemeenten Assen, Emmen, Leeuwarden en Groningen hebben in 2016 samen het initiatief genomen tot het culturele experimenteerprogramma We the North. Samen met het culturele veld werken we aan een bruisend cultureel ecosysteem. Het noorden heeft de goede schaal om te experimenteren, met sterke verbindingen tussen cultuur en andere maatschappelijke opgaven.

Het Noorden is rijk aan culturele parels. Denk aan de festivals Oerol en Eurosonic Noorderslag (ESNS), het Noord Nederlands Orkest en het Noord-Nederlands Toneel, maar ok het jeugdtheater Garage TDI. Leeuwarden Culturele Hoofdstad (LF2018) heeft laten zien dat cultuur leeft in Noord-Nederland en kan zorgen voor meer betrokkenheid in de samenleving, oftewel mienskip en noaberschap.

 

Facts & Figures

Start Noordelijke Stedelijke Cultuurregio
2017
Investering in We the North
2,4 miljoen

We the North 2.0

We the North wordt in de periode 2021-2024 voorgezet. In 2018 is op verzoek van de Minister van Cultuur een regioprofiel van het Noorden opgesteld: We the North 2.0. Daarin presenteert het Noorden zich als één culturele regio. De focus ligt daarbij op talentonwikkeling, innovatie (vernieuwing en verbreding) en het verder versterken van de regionale netwerken. De ambitie is een kwalitatief sterke culturele infrastructuur met een passende verdeling van instellingen over Noord- Nederland.

Wat hebben we nodig?

· Cultuur moet voor iedereen bereikbaar zijn. Een blijvende inzet vanuit het Rijk voor een regionale spreiding van culturele voorzieningen is daarvoor essentieel.

· We hebben de huidige rijksinvestering in de noordelijke instellingen ook in de volgende periode hard nodig en willen de rijksbetrokkenheid bij onze regio verder vergroten. Het verzorgingsgebied voor de huidige zes BIS-instellingen is groot. De beperkte hoeveelheid landelijk gesubsidieerde instellingen maakt ons kwetsbaar.

· Internationaal opererende organisaties kunnen niet gedijen op het hoogste niveau zonder voldoende landelijke steun.

cultuur

Meer weten?

We vertellen u graag meer

Job Barnhoorn

Adviseur Public Affairs

neem contact op

Publicaties en Downloads

Samenvatting ‘We the North’ Kader voor Noordelijk programma Experimenteerregio 2017-2020

Thema's: Cultuur

Position paper We the North 2.0 (2021-2024)

Thema's: Cultuur

SNN gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Ook gebruiken wij Google Analytics en Hotjar.

Meer informatie