Primeur voor Provincie Fryslân tijdens het World Circulair Economy Forum
Provincie Fryslân is wereldwijd koploper op het gebied van circulaire economie. Dat wordt bevestigd in een vandaag gepubliceerd rapport van Circle Economy, een wereldwijd onafhankelijke organisatie op het gebied van monitoring van circulariteit. Het rapport laat zien dat Fryslân zowel op nationaal als internationaal niveau opvallend goed presteert en daarmee als een voorbeeld kan dienen. De resultaten van het onderzoek worden vandaag gepresenteerd in een accelerator session tijdens het World Circular Economy Forum (WCEF) in São Paulo, waar Fryslân haar circulaire prestaties op het wereldpodium deelt.
World Circulair Economy Forum
Noord-Nederland is goed vertegenwoordigd op het World Circulair Economy Forum, dat dit jaar van 13 t/m 16 mei mei in São Paulo plaatsvindt: de noordelijke delegatie bestaat dit jaar uit Friese en Drentse bestuurders die gezamenlijk optrekken in de noordelijke circulaire aanpak. Samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat presenteren provincie Fryslân, gemeente Leeuwarden, Vereniging Circulair Friesland en Wetterskip Fryslân in Brazilië ‘The Frisian Model’: een uniek regionaal monitoringsysteem dat circulaire transitie inspanningen in regio's ondersteunt.
De regio werkt al ruim tien jaar volgens het Triple Helix-model, waarin bedrijven, overheden en kennisinstellingen intensief samenwerken aan circulaire oplossingen. En het werkt: uit het onderzoek van Circle Economy bleek onder andere dat de circularity metric van Fryslân – het percentage hergebruikte materialen in de totale materiaalconsumptie – uitkomt op 10,6%. Ter vergelijking: het Nederlands gemiddelde ligt op 9,8%, het wereldwijde gemiddelde op 6,9%. De onderzoeksresultaten van Circle Economy geven niet alleen inzicht in de circulaire inspanningen van Fryslân, maar vormen ook een concreet werkbaar model waarmee andere regio’s wereldwijd hun circulaire transitie kunnen versnellen.



Strategische aanbevelingen voor een circulaire toekomst
Meer weten over onze aanbevelingen voor een versnelling van de Europese Circulaire transitie? In ons position paper over de Clean Industrial Deal bieden we concrete voorstellen om de ambities van de CID te realiseren. Door strategische samenwerking tussen regio’s, het Rijk en de Europese Commissie kan de circulaire economie een solide basis krijgen voor een duurzame en concurrerende Europese toekomst.