SNN gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Ook gebruiken wij Google Analytics en Hotjar.

Meer informatie

Van lucht naar schoon drinkwater; een oplossing voor een wereldwijd probleem

Voor ons is schoon drinkwater heel vanzelfsprekend. Toch heeft één op de drie mensen op de wereld geen toegang tot veilig drinkwater. 

De ontwikkelaars van het Groningse bedrijf Solaq en haar partner Sustainable Eyes komen met een bijzondere oplossing voor dit wereldwijde probleem. Zij hebben een manier gevonden om op volledig duurzame manier, waterdamp aan de lucht te onttrekken en dit om te zetten in schoon drinkwater!

Het WaterWin project

Peter Solleveld, directeur van Solaq B.V. vertelt: "Zo'n 3 jaar geleden zijn we begonnen met het WaterWin project. De subsidie heeft het ons mogelijk gemaakt de technische ontwikkeling te versnellen. Samen met potentiële gebruikers in het buitenland hebben we een systeem ontwikkeld dat op veel plekken op de wereld kan worden ingezet. Zelfs in woestijnachtige gebieden.”

Hulp bieden

“Met deze innovatie kunnen we in de toekomst hulp bieden aan door droogte getroffen gebieden en noodhulp bieden bij grote rampen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het mogelijk maken van het verbouwen van voedsel onder geconditioneerde omstandigheden.”, aldus Peter.

Duurzame oplossing bij waterschaarste

Het doel van Solaq is om op korte termijn een testsysteem te bouwen. Ze starten hiermee in Nederland, gevolgd door het testen op een locatie die model staat voor de doelgebieden. “ Met deze tests willen we aantonen hoe waardevol deze WaterWin systemen zijn. We laten hiermee zien dat deze innovatie in droge gebieden van levensbelang kan zijn voor de bevolking én de economische ontwikkeling in zo’n gebied.”.