SNN gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Ook gebruiken wij Google Analytics en Hotjar.

Meer informatie

Terugblik Noord in Nieuwspoort: de kracht van internationale samenwerking

Terugblik Noord in Nieuwspoort: de kracht van internationale samenwerking

Op 16 mei 2023 vond in Nieuwspoort de achtste editie plaats van "Noord in Nieuwspoort": het jaarlijkse evenement dat Noord-Nederland voor de Haagse politiek organiseert. Het was een drukbezochte editie: maar liefst 170 bezoekers hadden zich aangemeld. Dit jaar stond in het teken van "internationale samenwerking": een onderwerp waar de regio Noord-Nederland in uitblinkt, met name op het gebied van mobiliteit en de energietransitie, waterstof in het bijzonder. 

Inhoudelijk programma

Het programma van het evenement bood een indrukwekkende line-up van sprekers. René Paas, de commissaris van de Koning provincie Groningen en voorzitter SNN, opende het evenement en benadrukte het belang van het waarderen van de regio Noord-Nederland door de politiek in Den Haag. Europa ziet de potentie van de regio en biedt bijbehorende kansen, maar de landelijke politiek blijft nog wel eens achter. Hij onderstreepte dat wanneer de noordelijke regio goed presteert, heel Nederland daarvan profiteert. Zijn oproep was dan ook helder: 'Den Haag, erken de noordelijke regio, net als de EU, als essentieel voor belangrijke transities en geef haar de middelen om te excelleren. Investeer in een betere bereikbaarheid en verdere slagkracht op het gebied van waterstofinnovatie.'
 
Rebecca Rosenquist Elliot, Deputy Managing Director bij STRING (een politieke cross-border organisatie) sprak over de logica van samenwerking met naburige regio's, zowel binnen als buiten de landsgrenzen, in plaats van regio's binnen het eigen land met verschillende belangen. Ze deelde inzichten over hoe dergelijke samenwerking kan bijdragen aan effectievere oplossingen voor gemeenschappelijke uitdagingen.
 
Tjisse Stelpstra, gedeputeerde van de provincie Drenthe en president van de CPMR Noordzeecommissie, belichtte de gedeelde uitdagingen waarmee regio's langs de Noordzee worden geconfronteerd. Hij besprak de rol van de CPMR Noordzeecommissie bij het bevorderen van een samenhangende en effectieve aanpak van deze uitdagingen.
 
Geerte de Jong, Programma Manager HEAVENN bij New Energy Coalition, deed een oproep aan het kabinet om te investeren in projecten die waterstof als groene energiebron toegankelijker maken voor kleine bedrijven: ‘De grote spelers komen wel mee. Het is juist belangrijk dat ook kleinere ondernemers toegang hebben tot en gesteund worden in het gebruik van groene waterstof.’ 
 
Lorenzo Squintani, Directeur van de Wubbo Ockels School voor Energie & Klimaat, gaf de aanwezigen een hoopvolle blik op de toekomst. Hij presenteerde hoe de opgedane kennis en expertise van de noordelijke regio op het gebied van gaswinning kunnen worden omgezet in vaardigheden die nodig zijn om uit te blinken in de energietransitie. Zijn betoog bood inspiratie en zorgde voor een optimistisch perspectief op de mogelijkheden die de regio Noord-Nederland heeft.

Tijd om te netwerken

Na het inhoudelijke gedeelte van het evenement was het tijd voor een informele netwerkborrel. De borrel bood de gelegenheid om contacten te leggen en ervaringen uit te wisselen, en was nog lang gezellig. Uiteraard mochten de noordelijke hapjes en drankjes weer niet ontbreken!
 
Noord-Nederland kijkt terug op een goede bijeenkomst met inspirerende sprekers en een levendige netwerkborrel. Ook terugkijken? Hieronder vindt u een foto- en video-impressie:

Bekijk hier de aftermovie van Noord in Nieuwspoort 2023.

NIN23

NIN23

NIN23

NIN23

NIN23

NIN23

NIN23

NIN23

NIN23

NIN23

NIN23

NIN23

NIN23

NIN23

NIN23

NIN23