SNN gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Ook gebruiken wij Google Analytics en Hotjar.

Meer informatie

Rol van de regio centraal tijdens Hydrogen Valleys Partnership General Assembly

Rol van de regio centraal tijdens Hydrogen Valleys Partnership General Assembly

Op 1 december vond in Brussel de tweejaarlijkse General Assembly van het S3 European Hydrogen Valleys Partnership plaats. Dit event, georganiseerd door Noord-Nederland, Aragon en Auvergne Rhône Alpes (de ‘leading regions’ van het Partnership), stond in het teken van de laatste ontwikkelingen op het gebied van waterstof en de rol die diverse regio’s daarin spelen.

Noord-Nederland, Aragon en Auvergne Rhône Alpes nodigden 60 Europese regio’s uit in Brussel, om in het Huis van de Nederlandse Provincies samen te kijken naar de stand van zaken in de Europese waterstofkennisontwikkeling. Tijdens de General Assembly werd teruggeblikt op 2022, werden updates gegeven over (gezamenlijke) interregionale projecten en werd alvast een blik geworpen op de koers van 2023.

Rol van de regio

Een belangrijke rol tijdens dit event was weggelegd voor regionale autoriteiten. Hoe kan de regio als drijvende kracht functioneren voor de ontwikkeling van een Europese waterstofkenniseconomie? Het antwoord op deze vraag houdt onder andere in: door het opzoeken van interregionale samenwerking, door alle stakeholders in de waardeketen te betrekken en door succesvolle lokale projecten een platform te bieden, om zo interregionale samenwerking te bevorderen.

Gezamenlijke visie

Eén van de voordelen van interregionale samenwerking is het ontwikkelen van een gezamenlijke visie op benodigde wet- en regelgeving en het opzetten van effectieve projecten. Zo ontwikkelde het European Hydrogen Valleys Partnership onlangs het vijfjarige project Hy2Market, waarvoor 10 miljoen Europese subsidie is vrijgemaakt. Dit project kwam tijdens de General Assembly onder andere aan bod als voorbeeld van één van de gezamenlijke projecten voor 2023.

Aanwezigen

In totaal waren er 60 participerende regio’s aanwezig tijdens de General Assembly, het merendeel in Brussel en nog een klein aantal online. Er kwamen onder andere sprekers van de Europese Commissie DG CLIMA, DG REGIO, het Clean Hydrogen Partnership aan bod, en werden twee nieuwe Poolse regio’s en de regio West-Vlaanderen verwelkomd.

Tjisse Stelpstra, gedeputeerde provincie Drenthe, was namens Noord-Nederland aanwezig bij de General Assembly en benadrukt het belang van samenwerking om tot een Europese succesformule te komen: 

"Vandaag werd wederom duidelijk dat veel regio’s dezelfde uitdagingen kennen. Wanneer we actief de samenwerking opzoeken zorgt dit niet alleen voor kennisdeling op het gebied van innovatie, maar ook voor het vinden van praktische oplossingen die interregionaal van toepassing zijn.

Het project Hy2Market is daar een mooi voorbeeld van: de samenwerking binnen het European Hydrogen Valleys Partnership heeft ervoor gezorgd dat dit project nu (met 10 miljoen EU-subsidie) aan de slag kan met onder andere een gezamenlijke aanpak voor Europese wet- en regelgeving. Hier komt de kracht van samenwerking overduidelijk in naar voren."