Noordelijke gemeentes visionair en verbindend: Súdwest-Fryslân en Noordenveld in de prijzen.

15 maart 2021

Noordelijke gemeentes visionair en verbindend: Súdwest-Fryslân en Noordenveld in de prijzen.

Súdwest-Fryslân, Noordenveld en Den Haag zijn de winnaars van de jaarlijkse Global Goals Gemeenteverkiezing van de VNG. Zij kwamen als beste uit de bus in respectievelijk de categorieën visionair, verbinder en grensverlegger.

Súdwest-Fryslân won de titel Visionair. Voor de gemeente is werken met de Global Goals een kwestie van voortdurend integrale kansen zien. Het SDG-kompas uit de Omgevingsvisie 1.0 wijst de gemeente de weg, door handvatten te geven voor de vertaling van de Global Goals naar het dagelijks beleid en de gemeentelijke activiteiten, zoals de RES. ‘En het belangrijke daarin is: we doen het echt samen,’ aldus wethouder Mark de Man.

Noordenveld won de prijs Verbinder vanwege haar verbinding van Global Goals, onderwijs en lokale inclusie. Noordenveld grijpt de Global Goals aan om een stem te geven aan mensen die minder vaak worden gehoord, en maakt van inclusie een speerpunt van haar Global Goals-strategie. Noordenveld heeft ook haar Jongeren- en Kinderraad en Lokale Inclusie Agenda gekoppeld aan de Global Goals. Wethouder Kirsten Ipema: ‘Ik ben zeer vereerd. Verbinden is echt de kern van wat Noordenveld doet, samen met maatschappelijke partners.’

Noord-Nederlandse (plattelands)gemeenten staan vaak bovenaan de lijst als het gaat over brede welvaart. Inwoners van de gemeente ervaren hun woonplaats als veilig en schoon, en ze voelen zich vaak gezond. Dit blijkt uit de eerste regionale Monitor Brede Welvaart 2020 van het CBS. Ook het streven naar Global Goals door gemeentes draagt bij aan brede welvaart.

De regio’s kunnen hiermee ook bijdragen aan het oplossen van landelijke problemen. Door ruimte te bieden voor wonen, werken en recreëren wordt de druk op de Randstad verlicht. Maar om hier optimaal van te profiteren, is het wel nodig dat het Noorden goed bereikbaar blijft, bijvoorbeeld door een snellere spoorverbinding van en naar Noord-Nederland.

Bekijk hier alle oplossingen die Noord-Nederland biedt.

 

SNN gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Ook gebruiken wij Google Analytics en Hotjar.

Meer informatie