SNN gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Ook gebruiken wij Google Analytics en Hotjar.

Meer informatie

Noord-Nederland vertegenwoordigd in nieuwe Tweede Kamer

Noord-Nederland vertegenwoordigd in nieuwe Tweede Kamer

Op woensdag 6 december werden de nieuwe leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal beëdigd. Nieuwe en terugkerende Kamerleden beginnen daarmee officieel aan hun termijn als lid van de Tweede Kamer. Het Noorden kent ook deze termijn weer belangrijke representatie door noordelijke Kamerleden.

Noordelijke Kamerleden

Het is voor Noord-Nederland belangrijk om een goede representatie in de Kamer te hebben. De nieuwe Tweede Kamer kent een aantal terugkerende, maar ook nieuwe leden van wie de achtergrond in het Noorden ligt:  deze Kamerleden zijn (gedeeltelijk) in het Noorden opgegroeid, wonen in het Noorden of zijn er werkzaam (geweest). Wij stellen deze Kamerleden graag aan u voor:

Aukje de Vries (VVD)

portretfoto van Aukje de Vries
bron: Rijksoverheid.nl/Martijn Beekman

 

Aukje de Vries is sinds 10 januari 2022 staatssecretaris Toeslagen en Douane in het kabinet Rutte IV en sinds 6 december 2023 Tweede Kamerlid voor de VVD, een functie die ze van 2012 tot 2022 eveneens bekleedde. Daarvoor was zij o.a. lid van de Provinciale Staten van Fryslân en gemeenteraadslid in Leeuwarden, waar ze is geboren en tot op heden ook woont. 

 

Roelien Kamminga (VVD)

portretfoto Roelien Kamminga
Bron: parlement.com / Roelien Kamminga

 

Roelien Kamminga is sinds 31 maart 2021 lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD, waarvoor zij woordvoerder Koninkrijksrelaties, fractiesecretaris en eerste ondervoorzitter van de Kamer is. Daarvoor werkte ze bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), o.a. als raadsadviseur Openbare Orde, Inlichtingen en Veiligheid en programmadirecteur Groningen: Versterken en Perspectief. Ze is geboren in Groningen en woont in Zuidbroek. 

 

Wieke Paulusma (D66)

portretfoto Wieke Paulusma
bron: parlement.com/W. Paulusma

 

Wieke Paulusma is sinds 15 april 2021 lid van de Tweede Kamerfractie van D66, waarvoor ze ook woordvoerder zorg, medische ethiek en emancipatie is. Ze is opgeleid als verpleegkundige en was werkzaam in de zorgsector, waarna ze toetrad tot de gemeenteraad van Groningen. Ze is geboren in Emmen en woont in Groningen.

 

Aant Jelle Soepboer (NSC)

portretfoto Aant Jelle Soepboer
bron: website Tweede Kamer

 

Aant-Jelle Soepboer is sinds 6 december 2023 lid van de Tweede Kamerfractie van Nieuw Sociaal Contract. Hiervoor was wethouder voor de Fryske Nasjonale Partij in de gemeente Noardeast-Fryslân. Eerder was hij werkzaam als leraar geschiedenis en aardrijkskunde. Soepboer is geboren in Dongeradeel en woont in Nijewier. 

 

Folkert Idsinga (NSC)

portretfoto Folkert Idsinga
bron: website Tweede Kamer

 

Folkert Idsinga is sinds 6 december 2023 lid van de Tweede Kamerfractie van NSC. Van 31 maart 2021 tot 5 september 2023 was hij Tweede Kamerlid voor de VVD, waarvoor hij ook belastingwoordvoerder was. Hij is fiscaal econoom, en was partner bij kantoor Baker McKenzie in Amsterdam. Folkert Idsinga is geboren in Opsterland en woont in Amsterdam.

 

Daniëlle Jansen (NSC)

portretfoto Daniëlle Jansen
bron: website Tweede Kamer

 

Daniëlle Jansen is sinds 6 december 2023 lid van de Tweede Kamerfractie van NSC. Zij was als universitair hoofddocent verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2011 begon zij daar als onderzoeker. Daniëlle Jansen is geboren in Noordoostpolder en woont in Groningen.

 

Harm Holman (NSC)

portretfoto Harm Holman
bron: website Tweede Kamer

 

Harm Holman is sinds 6 december 2023 lid van de Tweede Kamerfractie van NSC. Hiervoor was hij voor het CDA lid van de Provinciale Staten van Drenthe, waterschapsbestuurder en gemeenteraadslid in de gemeente Noordenveld. Hij heeft een achtergrond als melkveehouder en woont in Roden. 

 

Reinder Blaauw (PVV)

portretfoto Reinder Blaauw
bron: website Tweede Kamer

 

Reinder Blaauw  is sinds 6 december 2023 Tweede Kamerlid voor de PVV. Hiervoor was hij lid van de Provinciale Staten van Groningen en werkte bij een groenten- en fruitbedrijf in Winschoten. Reinder Blaauw is geboren in Scheemda en woont in Winschoten.

 

Max Aardema (PVV)

portretfoto Max Aardema
bron: website Tweede Kamer

 

Max Aardema is sinds 6 december 2023 Tweede Kamerlid voor de PVV. Daarvoor was hij van 16 oktober 2018 tot 11 juni 2019 Eerste Kamerlid voor de PVV. Daarnaast is hij fractievoorzitter van de PVV in de Provinciale Staten van Fryslân. Max Aardema is geboren in Smallingerland en woont in Drachten.

 

Dennis Ram (PVV)

portretfoto Dennis Ram
bron: website Tweede Kamer

 

Dennis Ram is sinds 6 december 2023 Tweede Kamerlid voor de PVV. Hij was Statenlid in de provincie Groningen en is gemeenteraadslid in Groningen. Hij werkt bij VodafoneZiggo. Dennis Ram is geboren in 's-Gravenhage en woont in Groningen. 

 

Eline Vedder (CDA)

portretfoto Eline Vedder
Bron: parlement.com / CDA

 

Eline Vedder is sinds 11 mei 2023 lid van de CDA-Tweede Kamerfractie. Eerder was ze werkzaam op een melkveehouderij en als bestuurder van LTO Nederland. Verder was zij Statenlid in Drenthe en gemeenteraadslid in De Wolden (Drenthe). Eline Vedder is geboren in Dordrecht en woont in Ruinerwold.

 

Julian Bushoff (GroenLinks/PvdA)

portretfoto Julian Bushoff
bron: website Tweede Kamer

 

Julian Bushoff is sinds 6 december 2023 lid van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks/PvdA, en was van 22 november 2022 tot 6 december 2023 lid van de Tweede Kamerfractie van de PvdA. Tot 2022 was hij lid van en fractievoorzitter in de gemeenteraad van Groningen. Tijdens zijn studies economie en internationale betrekkingen werkte hij als arbeidscoach voor VluchtelingenWerk. Julian Bushoff is geboren in Groningen en woont in Groningen.

 

Habtamu de Hoop (GroenLinks/PvdA)

portretfoto Habtamu de Hoop
bron: parlement.com/PvdA

 

Habtamu de Hoop is sinds 6 december 2023 lid van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks/PvdA. Hiervoor was hij lid van de Tweede Kamerfractie van de PvdA, waarvoor hij ook woordvoerder onderwijs, infrastructuur en waterstaat en mediabeleid was. Eerder was hij lid van de gemeenteraad van Súdwest-Fryslan. Habtamu de Hoop is geboren in Addis Ababa en woont in Wommels.

 

Elke Slagt-Tichelman (GroenLinks/PvdA)

portretfoto Elke Slagt-Tichelman
bron: website Tweede Kamer

 

Elke Slagt-Tichelman is sinds 6 december 2023 lid van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks/PvdA. Hiervoor was ze onderzoeker, verloskundige, epidemioloog en docent aan de Hogeschool Rotterdam, evenals lid van Provinciale Staten in Drenthe, waarvan 7 maanden als fractievoorzitter. Elke Slagt-Tichelman is geboren in Zevenaar en woont in Assen.

 

Glimina Chakor (GroenLinks/PvdA)

portretfoto Glimina Chakor
bron: parlement.com

 

Glimina Chakor (1976) is sinds 6 december 2023 lid van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks/PvdA. Zij is eigenaar van een consultancybureau en was tot juli 2022 wethouder van Groningen, verantwoordelijk voor onder meer milieu, klimaat, integratie en emancipatie. Glimina Chakor is geboren in Hoogezand-Sappemeer en woont in Groningen. 

 

Sandra Beckerman (SP)

portretfoto Sandra Beckerman
bron: parlement.com/Maurits Gemmink

 

Sandra Beckerman is sinds 23 maart 2017 lid van de Tweede Kamerfractie van de SP. Ze is gepromoveerd archeoloog en was op dat vakgebied docent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Verder was zij fractievoorzitter van de SP in de Provinciale Staten van Groningen. In de Tweede Kamer houdt ze zich bezig met wonen, buurten en leefbaarheid, krimpregio's, energie en de gevolgen van gaswinning. Sandra Beckerman is geboren in Veenendaal en woont in Groningen. 

 

Jimmy Dijk (SP)

portretfoto Jimmy Dijk
bron: website Tweede Kamer

 

Jimmy Dijk is sinds 20 april 2023 lid van de SP-Tweede Kamerfractie. Hij was sinds 2010 lid van de gemeenteraad van Groningen en sinds 2013 fractievoorzitter. In de Tweede Kamer houdt hij zich met zorg bezig. Jimmy Dijk is geboren in Hefshuizen en woont in Groningen.