SNN gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Ook gebruiken wij Google Analytics en Hotjar.

Meer informatie

Het Grote Noordelijke Verkiezingsevenement op 24 mei 2024

Het Grote Noordelijke Verkiezingsevenement op 24 mei 2024

Noord-Nederland en Europa zijn sterk met elkaar verbonden. Samen met Europese partners werkt het Samenwerkingsverband Noord-Nederland aan het oplossen van belangrijke maatschappelijke uitdagingen op onderwerpen als energie, circulaire economie, gezondheid en digitalisering. 

Op 6 juni 2024 kun je invloed uitoefenen op de richting van het Europees beleid door te stemmen voor het Europees Parlement. Maar wat valt er te kiezen, hoe sluiten de ontwikkelingen in Noord-Nederland aan bij de verkiezingsprogramma’s en wat kunnen onze regio en de kandidaat-Europarlementariërs voor elkaar betekenen op deze onderwerpen? 

Het Grote Noordelijke Verkiezingsevenement

Om deze (en andere) vragen te beantwoorden, organiseren het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, de Universiteit van het Noorden en VNO-NCW Het Grote Noordelijke Verkiezingsevenement. Op 24 mei gaan kandidaat-Europarlementariërs met elkaar in debat. Ze bespreken hoe zij onze regio tussen 2024-2029 gaan vertegenwoordigen en hoe hun partij kijkt naar de belangrijkste uitdagingen en kansen die Europa biedt.

Volg het debat online!

Het verkiezingsdebat van op 24 mei van 14.00 tot 15.30 uur is voor iedereen online te volgen. 
Volg hier de livestream.

De deelnemende kandidaat-Europarlementariërs

Een brede vertegenwoordiging van de kandidaat-Europarlementariërs is tijdens Het Grote Noordelijke Verkiezingsevenement aanwezig. De deelnemers die hebben bevestigd zijn:

  • Lennart Salemink (VVD, 4)
  • Tom Berendsen (CDA, 1)
  • Marit Maij (GL-PvdA, 3)
  • Anja Haga (CU, 1)
  • Raquel Garcia Hermida-Van Der Walle (D66, 2)
  • Eddie van Marum (BBB, 20)
  • Ronan van Langen (PvdD, 6)
  • Fenna Feenstra (SP, 2)
  • Reinout van Malenstein (NSC, 3)

Dagvoorzitter: Guido Rink

Guido Rink, een trotse Emmenaar met ruim 10 jaar ervaring als raadslid en wethouder, leidt als dagvoorzitter het evenement in goede banen. Na een carrière in topsport, arbeidsbemiddeling en onderwijs, richt hij zich nu als wethouder op economie, WMO en emancipatie. Daarnaast is Guido plaatsvervangend lid van het Europees Comité van de Regio’s als Rapporteur Artificial Intelligence.

Moderator: Mendeltje van Keulen

Mendeltje van Keulen begeleidt alle discussies en het debat. Zij was van 2011 tot 2017 parlementair medewerker en projectmanager bij de EU Affairs Committee van de Tweede Kamer. Momenteel is ze professor of practice aan de Haagse Hogeschool, gespecialiseerd in Europese studies, en Lid commissie Europese integratie (CEI) bij de Adviesraad Internationale Vraagstukken.

Programma

09:00 – 13:30 uur: Besloten programma (op uitnodiging)

13.30 – 14.00 uur: Registratie en inloop

14.00 – 15.45 uur: Verkiezingsdebat onder leiding van Guido Rink en Mendeltje van Keulen 

15.45 – 17.00 uur: Netwerkborrel

Kijk op 24 mei 2024 mee tijdens Het Grote Noordelijke Verkiezingsevenement! 
Volg hier de livestream.