SNN gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Ook gebruiken wij Google Analytics en Hotjar.

Meer informatie

Europees Parlement zet Lelylijn en Emmen-Rheine op de kaart

Europees Parlement zet Lelylijn en Emmen-Rheine op de kaart

Noordelijk Nederland moet per spoor beter met de rest van Europa worden verbonden. Dat stelt nu ook het Europees Parlement dat daarvoor de Lelylijn en de verbinding Emmen-Rheine nodig acht. De Transportcommissie stemde daarom vandaag vóór de toevoeging van deze verbindingen aan het Europese netwerk (TEN-T).  Een cruciale stap in de realisatie van deze twee belangrijke lijnen, want alleen verbindingen op deze kaart kunnen aanspraak maken op Europese financiering.

De amendementen om de Lelylijn en Emmen-Rheine toe te voegen aan het TEN-T netwerk werden gesteund door een grote meerderheid van Europarlementariërs uit een groot aantal lidstaten en politieke partijen. Het gehele rapport werd vervolgens unaniem aangenomen. Bestuurders uit noordelijk Nederland zijn verheugd met deze belangrijke stap waarvoor veel van hen zich al tijden inzetten in Brussel. 
 
Avine Fokkens-Kelder, gedeputeerde voor de Provincie Fryslân: “Wij zien dat er in Brussel zeer veel enthousiasme is over de Lelylijn en over onze internationale ambities als regio. Dat geldt niet alleen voor Nederlandse Europarlementariërs, maar ook voor hun Duitse, Deense en Zweedse collega’s. Zij zien dat de Lelylijn bijdraagt aan de brede welvaart en verduurzamingsopgaven van Europa, Nederland en onze regio. Dat het Europees Parlement de Lelylijn op het Extended Core Netwerk* wil plaatsen bevestigt dat ook Europa wil dat de Lelylijn er zo snel mogelijk komt – nu is het zaak dat Europa hier ook geld in gaat investeren.” 
 
Guido Rink, wethouder voor de Gemeente Emmen: “Met de toevoeging van de verbinding Emmen-Rheine aan het Europese netwerk onderstreept het Europees Parlement het belang van de nauwe samenwerking tussen Nederlandse en Duitse partners aan de verbinding Emmen-Rheine. Dit verbindt Noord-Nederland beter met Nedersaksen en maakt een aansluiting op het Duitse IC/ICE-netwerk. Opname in het TEN-T netwerk is een belangrijke stimulans voor dit project."
 
Noord-Nederland werkt voor de herziening van het TEN-T netwerk nauw samen met de CPMR Noordzeecommissie, om de gezamenlijke ambitie om de Noordzeeregio goed te verbinden te bewerkstelligen.

Volgende stappen:

Vandaag nam de transportcommissie niet alleen de ingediende amendementen aan, maar gaf ook het advies om de onderhandelingen met de Raad op basis van dit rapport zo snel mogelijk te starten. Volgende week zal dit tijdens de plenaire sessie van het Europees Parlement in Straatsburg naar verwachting worden bevestigd. De Raad gaf in december al aan de Lelylijn aan het comprehensive netwerk te willen toevoegen. Een definitief akkoord wordt eind dit jaar verwacht.
 
Zodra de herziening van het TEN-T netwerk officieel in werking treedt, kunnen aanvragen worden ingediend voor financiering voor de voorbereiding en aanleg van infrastructuur uit de ‘Connecting Europe Facility’, zoals in het verleden al succesvol gebeurde voor de Wunderline.
 
Kortom: het belangrijke nieuws van vandaag brengt Nederland een stap dichterbij de realisatie van de Lelylijn en Emmen-Rheine.
 

* Het Extended Core Network is een nieuwe categorie van het TEN-T netwerk voor belangrijke ontbrekende schakels in het netwerk. De ambitie van zowel Noord-Nederland als het Rijk is om de Lelylijn aan deze categorie van het netwerk toe te voegen.

Dominique Riquet (Frankrijk, Renew Europe) - co-rapporteur van het TEN-T rapport in het Europees Parlement
Dominique Riquet (Frankrijk, Renew Europe) - co-rapporteur van het TEN-T rapport in het Europees Parlement - tijdens de stemming vandaag