Europees Parlement stemt in met verlaging beschermende status wolf
Op 8 mei stemde het Europees Parlement via een versnelde procedure in met een voorstel van de Europese Commissie om de beschermde status van de wolf te verlagen. De beschermde status van de wolf gaat daarmee van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’. Doel van dit voorstel is om extra flexibiliteit bieden bij het beheer van hun lokale wolvenpopulaties. Dit voorstel volgt op een besluit van de permanente commissie van de conferentie van Bern, die in 2024 al besloot voor een verlaging van de beschermende status. Nu wordt dus ook de Europese habitatrichtlijn aangepast om dit besluit door te voeren in Europese wetgeving.
Wat verandert er?
De wolf blijft een beschermde diersoort. Lidstaten moeten dus nog steeds zorgen voor een gunstige staat van instandhouding. Wel wordt er over het algemeen meer flexibiliteit geboden in het verjagen van de wolf waar noodzakelijk. Afschieten mag nog steeds alleen onder strikte voorwaarden. Een verandering in de beschermingsstatus heeft dus gevolgen voor provincies. Waar het nu alleen bij hoge uitzondering mogelijk is om beheersmaatregelen te treffen, is er bij een verandering van de status meer mogelijk, mits de in Nederland gevestigde populatie dan nog levensvatbaar blijft.
Vervolg
Nu het Europees Parlement het voorstel van de Europese Commissie heeft goedgekeurd wordt de wijziging van de Habitatrichtlijn een feit. De EU-lidstaten hebben reeds toegezegd om binnenkort ook formeel met het voorstel in te stemmen. In Nederland zal er de komende tijd nog weinig veranderen, daarvoor is eerst een nationale wetswijziging nodig. De verwachting is dat hiertoe binnenkort een wetsvoorstel wordt ingediend. Indien dit voorstel wordt ingediend en aangenomen zal Noord-Nederland naar verwachting ook meer ruimte krijgen om vee te beschermen en ervoor te zorgen dat de wolvenpopulatie op een gebalanceerde manier in stand word gehouden.
Verschillende Noord-Nederlandse bestuurders hebben de afgelopen tijd gepleit voor een wijziging van de beschermde status van de wolf. Hiervoor zijn onder meer gesprekken gevoerd in Brussel om wetgevers te informeren over de situatie in Noord-Nederland en te voorzien van praktijkvoorbeelden. Met de aanpassing van de habitatrichtlijn komt de EU tegemoet aan de zorgen van deze bestuurders.