Elke Regio Telt: naar een investeringslogica die werkt voor het hele land
Voor een sterk Nederland zijn sterke regio’s noodzakelijk. Het rapport Elke Regio Telt maakte op overtuigende wijze zichtbaar hoe de concentratie van Rijksinvesteringen en voorzieningen tot grote, niet te rechtvaardigen verschillen tussen regio’s heeft geleid. Noord-Nederland zet zich, in Den Haag én Brussel, actief in voor een koerswijziging. Niet sterker maken wat al sterk is, maar gericht investeren in regio’s waar brede welvaart en toekomstperspectief onder druk staan.
Een andere investeringslogica voor een sterker Nederland
Noord-Nederland vraagt nadrukkelijk aandacht voor het verkleinen van economische verschillen tussen regio’s. Voor de toekomst van onze economie is een correctie op het denken nodig: jarenlang werd aangenomen dat steun aan sterke regio’s vanzelf zou afstralen op andere delen van het land. De praktijk wijst anders uit. Zonder aanvullende investeringen blijven achterblijvende regio’s juist verder achter.
Ook in de toekomstige kabinetsvisies, zoals die op de ruimtelijke en economische structuur, moet het verkleinen van regionale verschillen centraal staan. Dat vraagt niet alleen om aandacht, maar om budget, bestuurlijke betrokkenheid en borging in nationaal beleid.
Een Nationale Agenda vraagt ook investeringen in de regio
Naast visie vraagt een brede welvaartsagenda om concrete uitvoeringskracht in de regio. Het Nationale Programma Vitale Regio’s is een stap in de goede richting, maar mist op dit moment structurele investeringen. Zonder langjarige financiële afspraken blijft het risico bestaan dat ambities op papier blijven. De Kamer is daarom opgeroepen het Rijk nadrukkelijker te laten investeren in de randvoorwaarden voor vitale regio’s, zoals campusontwikkeling, innovatie-ecosystemen en goede bereikbaarheid.
Wetgeving moet werken in álle regio’s
Niet alleen investeringen, maar ook wetgeving moet werken voor het hele land. Een recent voorbeeld is de Wet internationalisering in balans, die beoogt het aantal internationale studenten te beperken. Voor Noord-Nederland is duidelijk dat dit voorstel in krimp- en grensregio’s anders uitpakt dan in de Randstad. Hier zijn internationale studenten juist vaak essentieel om opleidingen én voorzieningen in stand te houden.
Dankzij de Universiteit van het Noorden en met onze ondersteuning is een motie aangenomen die uitzonderingen mogelijk maakt voor bestaand, anderstalig aanbod in deze regio’s.
Gelijke toegang tot cultuur voor iedere Nederlander
Ook toegang tot culturele voorzieningen is in Nederland ongelijk verdeeld. In Drenthe bijvoorbeeld bedraagt de Rijksbijdrage aan cultuur per inwoner slechts € 3, terwijl dat in andere provincies kan oplopen tot ruim € 80.
In aanloop naar het nieuwe cultuurbestel pleiten we daarom voor het hanteren van subsidieplafonds per regio en voor structurele investeringen in regionaal ingebedde instellingen.
Van rapport naar resultaat: tijd voor keuzes
Het rapport Elke Regio Telt is geen eindpunt, maar het begin van een koerswijziging. Noord-Nederland blijft daarom werken aan een ander denkkader en aan concrete voorstellen voor beleid dat wérkt voor de regio. Ook in de aanloop naar de verkiezingen van 2025 is dit onze inzet: een eerlijker verdeling van middelen, structurele steun voor vitale regio’s en wetgeving die recht doet aan verschillen tussen gebieden. Want brede welvaart begint in de regio. En Nederland wordt sterker als álle regio’s meedoen.