SNN gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Ook gebruiken wij Google Analytics en Hotjar.

Meer informatie

Steun voor Lelylijn in aangenomen TEN-T verklaring CPMR Noordzeecommissie

Steun voor Lelylijn in aangenomen TEN-T verklaring CPMR Noordzeecommissie

De onderhandelingen over de herziening van het Europese Transportnetwerk (TEN-T) worden op maandag 18 december vervolgd. Zeer waarschijnlijk zal daar een voorlopig akkoord worden bereikt. Dit betekent dat er dan ook wordt besloten welke verbindingen aan dit Europese netwerk worden toegevoegd.

Noord-Nederland heeft de afgelopen tijd ingezet op het toevoegen van de Lelylijn aan het netwerk.
Dit voorstel wordt gesteund door zowel de lidstaten (Raad) als het Europees Parlement. De opname in het netwerk zou een belangrijke stap zijn richting realisatie van de lijn: hierdoor wordt er een Europees commitment uitgesproken om de lijn aan te leggen en is er ook kans op Europese financiering voor de aanleg hiervan.

De vraag is echter aan welke categorie van het netwerk de Lelylijn zal worden toegevoegd: het ‘Comprehensive’ netwerk (met een deadline van 2050) of het ‘Extended Core’ netwerk (deadline 2040).

Steun CPMR Noordzeecommissie

Om de Noord-Nederlandse ambitie kracht bij te zetten, heeft de CPMR Noordzeecommissie vandaag een verklaring aangenomen om de Lelylijn aan het Extended Core netwerk toe te voegen. De Lelylijn wordt door regio’s rondom de Noordzee gezien als een belangrijke verbinding om het Noordzeegebied – ‘een belangrijk vervoersknooppunt, van cruciaal belang voor het concurrentievermogen en de duurzame groei in Europa’ goed te verbinden.

De Noordzeeregio spreekt dan ook, samen met Noord-Nederland, de hoop uit dat de Raad en het Europees Parlement op 18 december officieel zullen instemmen met de opname van de Lelylijn in het Europese netwerk. Wordt vervolgd…

Bekijk hier de aangenomen verklaring door de CPMR Noordzeecommissie.