SNN gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Ook gebruiken wij Google Analytics en Hotjar.

Meer informatie

100 vazen met noordelijke iconen in Den Haag

100 vazen met noordelijke iconen in Den Haag

Op bijzondere wijze presenteerde het Noorden zich afgelopen woensdag in Den Haag tijdens de vijfde editie van ‘Noord in Nieuwspoort’. Op 100 vazen, ontworpen door designstudio 212 Fahrenheit, werden noordelijke iconen en innovaties getoond, om daarmee uit te beelden dat kunst en cultuur belangrijk zijn voor de economie in het Noorden. “Het is heel wezenlijk dat je cultuur benut op allerlei manier, want zonder de kunsten is het leven schraal. Het is goed voor de economie en voor de participatie van mensen”, aldus SNN-voorzitter Jetta Klijnsma 

Nieuw cultuurbeleid

Minister Van Engelshoven van OCW presenteerde een dag eerder de uitgangspunten voor het nieuwe cultuurbeleid voor de periode 2021-2024. Klijnsma: “Vanuit het Noorden willen we bij die nieuwe plannen heel graag in gezamenlijkheid als "We the North" daar regionaal mee aan de slag. We hopen dat het Rijk nu ook echt aandacht heeft voor regionale verschillen en dat het Rijk samen met het Noorden gaat investeren in de vernieuwing en versterking van de Kunst en Cultuur.” Vanuit het Noorden zien we veel aanknopingspunten, bijvoorbeeld dat het Rijk provinciale musea wil gaan ondersteunen zodat zij daarmee landelijke erkenning kunnen krijgen. Dat biedt een mooie kans voor bijvoorbeeld het Drents, Gronings en Fries museum die al jaren, elk op hun eigen manier, er in slagen om een onderscheidend programma neer te zetten.

Verbinding cultuur en ondernemerschap

Ton Schroor, directeur VNO-NCW MKB Noord, voegde daar aan toe dat “als je cultuur en kunst bij ondernemers brengt dan ontstaan er heel interessante en verrassende combinaties.” Maar elke ondernemer heeft ook zorg over de krapte op de arbeidsmarkt. “We zullen opnieuw moeten gaan uitvinden wat we daar aan gaan doen. Een Leven Lang Leren is dan heel belangrijk, maar ook bij- en omscholing en vooral de participatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.” Een andere belangrijke kwestie waar nog veel is te winnen is het punt dat van de internationale studenten op de Rijksuniversiteit Groningen 60% wel wil werken in Nederland, maar het uiteindelijk maar 10% is dat daar in slaagt. “We laten een enorm potentieel daarmee gaan”, aldus Schroor.

Cultuur laat de economie in het Noorden bloeien

Het getoonde kunstwerk werd door alle aanwezige gasten symbolisch compleet gemaakt met bloemen om daarmee te verbeelden dat we gezamenlijk de economie van het Noorden laten bloeien. Klijnsma: “Leeuwarden heeft het afgelopen hartstikke goed gedaan met Culturele hoofdstad, in Drenthe zijn mooi initiatieven zoals het Pauperparadijs en de opvolger daarvan, de Mammoet, en Groningen heeft natuurlijk heel veel weergaloze festivals zoals Noorderzon en Noorderslag. Dus in het Noorden bloeit er veel!”

Bekijk hier de foto’s voor een impressie van de avond en de getoonde openingsanimatie