SNN gebruikt cookies om instellingen te onthouden. Ook gebruiken wij Google Analytics en Hotjar.

Meer informatie

Sterke circulaire regio's

Pagina laatst bijgewerkt op

Noord-Nederland, een regio vol potentie en veerkracht, laat haar stem horen in de aanloop naar de Europese
verkiezingen van 2024. Het Noorden is een voortrekker op het gebied van regionale samenwerking op circulaire economie. We willen dat het Europese programma Hubs for Circularity wordt voortgezet om innovatieve samenwerking op circulariteit te versterken, met financiële stimulering als belangrijk instrument. 

Om in Noord-Nederland te pionieren en leiden in de circulaire transitie hebben we passende wetgevende kaders en cofinanciering nodig.

Wat vragen wij?

  • Bevordering van regionale en cross-border initiatieven voor de circulaire economie (CE).
  • Een passend wetgevend kader voor pilots, experimenteerruimte en ondersteuning voor opschaling van CE businesscases.
  • Eenvoudige subsidie- of financieringsregelingen voor circulaire activiteiten gericht op het MKB en burgerinitiatieven. Bijvoorbeeld voor de teelt en het stimuleren van de toepassing van biobased bouw- en isolatiemateriaal en machines voor de productie en efficiëntere verwerken van grondstoffen.
  • Aanpassing van wetgeving, zodat banken sneller circulaire investeringen financieren.
  • Certificeren en labelen van circulaire producten, materialen en gebouwen. Dit leidt tot meer zekerheid voor investeringen, bijvoorbeeld voor circulair bouwen.
  • Een richtinggevend kader voor circulaire bouwnormen.
  • Voortzetting van het Europese programma Hubs for Circularity om regio’s met innovatieve samenwerking op circulariteit te versterken door middel van een financiële stimulering. Hubs for Circularity moet een overkoepelend initiatief worden in de Europese Unie voor deze transitie. 

Wat gebeurt er in Noord-Nederland?

Onze circulaire kerncompetenties zijn circulaire plastics, water, circulair bouwen en circulair kopen en aanbesteden. Hiermee trekken we investeringen aan en bevorderen we de ontwikkeling van steeds meer circulaire ondernemingen. Bedrijven werken samen met kennisinstellingen en overheden om onze circulaire kennis en activiteiten te bevorderen. Met deze zogenaamde “triple helix” samenwerking onderscheiden wij ons. Een voorbeeld is het door lokale MKB’s opgerichte Vereniging Circulair Friesland. Daar betrekt het MKB-kennisinstellingen en overheden. Zij versterken de transitie bottom-up, werken samen en inspireren anderen om ook circulaire stappen te zetten.

Met Chemport Europe willen we het eerste chemische cluster in Europa worden met een net zero impact op het milieu door het gebruik van hernieuwbare energie en grondstoffen. Met de WaterCampus ontwikkelen we in Noord-Nederland de mogelijkheden om minder vervuild water te lozen en de grondstoffen die dat oplevert opnieuw in te zetten.

Onze circulaire ambities geven we concreet vorm door onze icoonprojecten:

  • Greenwise circular plastics (circulaire kunststoffen, zie box en afbeelding). We willen de grote milieuproblemen rondom kunststoffen structureel te helpen oplossen en hét circulaire kunststoffencluster van Europa te worden.
  • Noord-Nederland woont circulair (circulair bouwen). We willen circulair bouwen de norm maken door te laten zien dat het werkt via verschillende pilotprojecten bij sloop en nieuwbouw verspreid door heel Noord-Nederland.   
  • Circulair Inkopen & Aanbesteden. We willen een level playing field in Noord-Nederland waarbij overheden bedrijven uitdagen om circulaire producten en diensten te creëren. 

Wat draagt dit bij aan Europese doelstellingen?

Noord-Nederland loopt voorop met het promoten van de transitie naar een circulaire economie doordat we de productie van grondstofefficiënte producten bevorderen, energieneutraal en circulair bouwen, de circulaire plastics-loop sluiten en inzetten op een industriële symbiose in de chemie- en plastics sector.

Met de lancering van de Europese Green Deal en het Actieplan voor de Circulaire Economie heeft de EU een nieuwe agenda voorgesteld voor een duurzame en circulaire groei. Deze nieuwe agenda moet de druk op grondstoffen verminderen. De EU streeft naar een economie waarin producten duurzaam worden ontworpen en waarbij er wordt gestreefd naar het voorkomen van verspilling door grondstoffen en producten zo lang mogelijk in de economie te behouden. In Noord-Nederland verwelkomen wij de stappen die de EU zet om de transitie naar een circulaire economie te bevorderen.

Wat levert het op?

  • Een duurzame circulaire economie in de regio - waar op den duur enkel circulaire bedrijven zich vestigen;
  • Een bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelstellingen op nationaal en Europees niveau;
  • Experimenteerruimte om circulaire businesscases echt een kans te geven en duurzame, circulaire economische groei te bevorderen.

 

Benieuwd naar onze inzet op andere thema's? U vindt onze volledige Europese verkiezingsinzet hier.